El futur dels pobles i el paper de les Agències de desenvolupament local.

Estem patint més que vivint un canvi radical a la percepció que es té del servei públic. Són moltes les institucions públiques que es veuen minvades o eliminades directament per l’afany retallador dels defensors de la gestió privada d’allò que és públic. Les agències de desenvolupament local han vist el 2012 com els diners adreçats al seu pressupost per part de diferents institucions eren reduïts quan no directament suprimits; de forma que moltes d’elles han desaparegut -o ho faran en breu- o han deixat de prestar part dels seus serveis. És una proba més de la ceguera de les retallades que estem patint.

Les grans xifres i les seues interpretacions s’estan menjant l’univers real i local al que vivim. Per tal de reduir el dèficit s’elimina un dels serveis que més pot ajudar a reviscolar l’economia en crisi que ha causat el propi dèficit. Al lloc de parlar de l’ouroboros o d’altres figures, ho diré de forma molt més plana: Estem matant al metge que ens ha de curar. Difícilment eixirem de la crisi si ens dediquem a fotre les eines que tinguem per a resoldre-la.

Són molts els que encara creuen en un desenvolupament d’origen exogen, en grans inversions foranes que ens trauran de la crisi qualsevol dia. Gent que oblida que bona part del forat que patim es deu a l’esclat de les bombolles generades per eixes inversions. De la crisi no ens trauran ni els nous models de cotxe que es fabriquen a Almussafes ni les plantes que puguen construir les multinacionals al nostre país, tot i que ajuden. De la crisi social i econòmica que patim ens traurà la reconstitució del nostre teixit productiu, eixe que un dia vam cremar a l’altar de l’especulació immobiliària i financera. I és precisament a eixa reconstrucció on les ADL tenen un paper fonamental a l’hora d’ajudar i orientar als empresaris que encara resisteixen i als emprenedors -eixa figura tan nomenada com ignorada per molts governants- que volen començar. Si no hi ha ADL qui farà eixe paper? Qui aportarà el coneixement profund de la realitat local i de les seues possibilitats que es necessita?

El desenvolupament local del que depenen creixement i benestar està conformat per una llarga cadena que té a un extrem als governants i a l’altre la població beneficiària. Una cadena composta per anelles com els investigadors, els tècnics i consultors, l’administració local, el menut empresariat i les ADL. Penseu quants d’aquestos col·lectius que acabe de nomenar s’han vist afectats per retallades i impagaments i sabreu com de dur és el camí que ens queda per a eixir de la crisi a la que ens trobem