Converses sobre desenvolupament rural i sostenibilitat en Gandia

Els passats dies 4, 5 i 6 de març es van celebrar a Gandia les converses sobre Ruralitat i Desenvolupament Sostenible, organitzades per La Universitat Politècnica de València amb la col·laboració del Mas de Noguera. Aquestes jornades van tindre lloc al Saló de Graus del Campus de Gandia, a la seu d’aquesta universitat a la capital de la Safor, patrocinades per l’Àrea de Gestió Cultural del Vicerectorat d’Alumnat i Cultura.

Les esmentades converses es plantejaren amb la intenció d’oferir eines per l’anàlisi i el debat sobre les expectatives socials i tecnològiques que ofereix el medi rural. Es tracta d’unes jornades dirigides principalment a alumnes universitaris o joves llicenciats amb interés pel medi rural i les seues opcions de futur, des de la sostenibilitat, plantejades amb una orientació molt pràctica.

Convidats pels organitzadors pel nostre coneixement de la realitat del món rural, membres de Pebrella ATF Consultora vam participar a dos de les tres sessions. Al llarg de les nostres intervencions vam presentar el projecte Pebrella, més enllà d’una iniciativa empresarial una aposta de desenvolupament local, especialment rural, però sobretot en ponències i debats mostrar moltes altres nombroses i variades experiències d’interés del territori valencià. També vam exposar, i arribat el cas debatre, quina és la nostra visió del present i futur d’eixe espai que definim com a rural, si és que en aquesta societat progressivament més integrada encara es pot diferenciar un espai com a rural.

Fou molt gratificador participar en aquestes sessions de treball amb un predomini d’estudiants, junt amb alguns docents i professionals, de gent jove que té interés pel que passa al medi rural i per possibles opcions de desenvolupar iniciatives en eixe àmbit. És per això que des de l’organització i amb la implicació dels ponents i de promotors d’iniciatives ens vam centrar en un enfocament molt pràctic, d’exposició amb major o menor detall de nombroses experiències que puguen servir de referència, amb la sostenibilitat com un criteri a considerar. A partir d’experiències de comercialització directa de productes alimentaris a altres països a xicoteta escala; de producció agroalimentària i venda directa a consumidors de proximitat o de llunyania a través d’internet; de nous, variats, serveis comercials i d’atenció a la població; de desenvolupament de serveis professionals avançats des de llogarets via telemàtica, etc., intentarem mostrar les cada vegada més abundants i diversificades iniciatives tot i la situació general.

Al llarg d’aquests tres dies es van presentar o analitzar iniciatives de caire molt divers i alhora de referència en els seus àmbits com Sobirania Alimentària, Per l’Horta, Horts Urbans de Benimaclet, Heretat de Pere, la formatgeria Los Corrales de Almedíjar o les ja esmentades Pebrella i el Mas de Noguera. Nosaltres vam exposar la nostra participació en projectes o la impulsió d’altres a banda de la nostra implicació en la promoció del bloc Alter 21 o la col·laboració en el Fòrum Ruralia. Pel que fa al Mas de Noguera, es va presentar aquesta entitat de referència que acaba de complir els seus trenta anys, destacant alguns dels principals projectes promoguts com l’esmentat Foro Ruralia, el Centre Rural d’Informació Europea, Agrocultur, Savia Rural, etc.,

La resposta a l’organització de les converses en número d’assistents fou positiva però més important resulta la participació d’unes persones interessades per les tendències en matèria de desenvolupament rural més sostenible, el coneixement d’experiències en primera persona i el d’altres iniciatives en un ampli ventall. Participació i debat han estat característiques fonamentals de les jornades, la qual cosa sempre resulta positiva.

Com no és la meua intenció redactar un acta d’aquestes jornades si voldria recordar varies qüestions essencials plantejades aquestos dies que per a mi cal tenir en consideració, algunes ja apuntades en recents trobades, amb el valor afegit de la sostenibilitat.

És el cas de la importància de disposar d’una visió completa el més completa possible i sobretot real de l’àrea i l’activitat on es vol desenvolupar una iniciativa. Aquesta informació resulta bàsica, més encara en temps difícils. La realitat actual és complexa però existeix camps d’activitat en diversos àmbits dels serveis comercials i a la població, dels serveis professionals des de l’àmbit rural, del sector agroalimentari, etc.

També cal considerar la importància d’apostar per allò que un vol fer, de buscar companys de singladura per una iniciativa si és massa complexa per un a soles, tot i que en aquest cas establint molt bé els compromisos, les funcions i deixant oberta l’eixida en cas d’un futur trencament del grup.

Altra és la rellevància de la diferenciació i de la singularitat en l’oferta dels productes i serveis per poder trobar segments de mercat on desenvolupar l’activitat. En eixa línia destacar també a tan reiterada importància de la innovació, que no sempre exigeix un gran esforç sinó que pot desenvolupar-se a partir d’informació reutilitzable del passat o la readaptació d’iniciatives ja implantades a d’altres llocs.

Plantejar iniciatives de comercialització directa, deixant de banda els intermediaris. Noves ferramentes com les telemàtiques permeten apostar més fàcilment per aquesta qüestió.

Una vegada més vaig insistir en la rellevància de la intercooperació, fins i tot amb els competidors en allò on es dispose de punts de coincidència, pel benefici que pot aportar la cooperació, més encara en temps de crisi.

No voldria finalitzar sense agrair als organitzadors l’oferiment a participar en aquestes converses sobre Ruralitat i Desenvolupament Sostenibles i especialment tant a Paloma Herrera, per part de la Universitat, com a Rubén Ballestar, del Mas de Noguera, pel seu interés en desenvolupar aquesta iniciativa.